Новий Візовий кодекс ЄС

Візовий кодекс Євросоюзу

Візовий кодекс Євросоюзу

Новий Візовий кодекс Євросоюзу, який набув чинності з 5 квітня 2011 року, наробив багато шуму. Головним чином через відсутність інформації.
І чим тільки не лякали туристів: і відбитками пальців, і величезною анкетою, і дворазовим збільшенням вартості оформлення, і особистої явкою кожного туриста в консульства …

У підсумку, я зібрався з силами і розібрався-таки в особливостях нового документа. З усього того, що в ньому написано, особливу увагу рекомендую звернути на наступні 19 пунктів.
Отже …

Пункт 1. Тепер у всіх країн Євросоюзу єдина анкета. Вона дійсно збільшилася в обсязі, але не за рахунок питань (їх, навпаки, стало на десять штук менше), а за рахунок пояснюючого тексту. Однак і суттєві зміни в її оформленні теж є.
По-перше, тепер на дітей потрібно заповнювати окремий бланк анкети і, відповідно, платити окремий консульський збір. По-друге, замість одного підпису, заявник тепер ставить свій автограф аж у двох місцях.

 

Шенген віза

Шенген віза

 

Пункт 2. За новими правилами, визначено єдиний перелік документів для в’їзду в усі
країни ЄС. Мінімальний пакет документів теж уніфікували, але … в статті 14 Додатка II
Візового кодексу вводиться поняття «невичерпний перелік документів». Це означає, що будь-яке консульство має право доповнити існуючий єдиний перелік документів на свій розсуд.

 

 

Пункт 3. Багаторазовий Шенген тепер видаватимуть частіше. Про це у пункті 8 Преамбули Візового кодексу все цілком ясно написано.
Цитую: «При виконанні певних умов слід видавати візи для багаторазового в’їзду, з метою полегшити адміністративне навантаження на консульства держав-членів ЄС і дозволити безперешкодно переміщатися особам, які здійснюють приватні або регулярні поїздки ».
Це означає, що при видачі віз до країн Шенгенської угоди тепер діє принцип поступовості. Тобто, при першому зверненні заявник може отримати тільки одноразову візу і тільки на термін поїздки.
Після чого для консульств передбачається можливість видачі віз терміном дії до півроку. Причому, надійним туристам, які часто здійснюють поїздки до країн ЄС, навіть у разі запиту на одноразовий в’їзд, даватимуть піврічний Шенген.
Далі, на розсуд консульства після піврічної візи можуть вже видавати візу і на рік, і так далі по наростаючій. При цьому максимальний строк перебування на території Євросоюзу залишився колишнім – 90 днів протягом 180 діб.

Пункт 4. Ще одна приємна новина для «не вилізаючих» з Європи.
У Статті 9 Візового кодексу говориться: «Володарі візи для багатократного в’їзду можуть подавати клопотання на отримання нової візи до закінчення візи, дійсної на строк від шести місяців».
Це нововведення простіше всього зрозуміти так. Скажімо, у Вас відкрита французька віза на півроку, термін дії якої закінчується 10 січня, а Ви зібралися в Угорщину 12 січня. Раніше Вам потрібно було просити консульство Франції анулювати спливаючу візу, щоб подати документи на нову візу в консульство Угорщини. Зараз цього робити не потрібно.
Або, наприклад, що робити, якщо відкрита, наприклад, італійська віза, а після повернення з Італії через два дні Ви плануєте поїздку до Чехії?
До недавнього часу, не можна було подати документи на чеську візу, поки не погашена італійська. Тепер же чеське консульство без проблем прийме у Вас документи. Погодьтеся, що стало набагато простіше.

Пункт 5. За новими правилами, розширено коридор одноразової візи. Тобто, якщо раніше термін дії візи мав строго збігатися з датами планованої поїздки, то тепер Євросоюз «дарує» Вам 15 діб запасу.
Термін дії візи при цьому продовжується, а значить, у випадку крайньої необхідності, буде можливість затриматися. При цьому термін перебування протягом усього цього коридору не змінюється – 90 днів протягом 180 діб.

Пункт 6. У новому Візовому кодексі введені нові вимоги до закордонного паспорту, які стали окремою головним болем при оформленні Шенгенської візи. Тепер у документі має бути не менше двох чистих сторінок.
Це не обов’язково повинен бути вільний розворот, достатньо мати в наявності чистий з двох сторін лист, неважливо який за рахунком. Начебто нічого складного, проте, ця вимога може додати складнощів батькам, чиї діти вписані в їх закордонний паспорт.

 

Шенгенська зона

Шенгенська зона

Пункт 7. Продовжуючи попередню тему, тут слід сказати, що за новими правилами, потрапити в Європу з дітьми, вписаними в закордонний паспорт, стало складніше.
Говорячи іншими словами, якщо в закордонному паспорті туриста вказані неповнолітні діти, то на кожного з них заповнюється окрема анкета і вклеюється окрема віза з однаковим терміном перебування та строком дії візи батька (правда, для дітей до 6 років вона безкоштовна). При цьому, в паспорті батька має бути по дві чистих сторінки на візу для кожної дитини.
Це нововведення абсолютно точно стане справжньою проблемою для багатодітних сімей з трьома і більше дітьми, вписаними в паспорт батьків. Адже вже після однієї поїздки в Євросоюз паспорт матері-героїні стане недійсним, через те, що там просто не залишиться чистих сторінок.

Пункт 8. Нарешті, абсолютно чітко визначено, в якому консульстві необхідно оформляти візу, якщо за один раз Ви вирішили відвідати відразу декількох країн Шенгену. Тепер документи заносяться до консульської установи тієї країни ЄС, де турист буде перебувати найдовше. Якщо ж така країна не може бути визначена (наприклад, через однакову кількість днів перебування), то візу потрібно запитувати в консульській установі тієї країни, кордон якої буде пересічена першої. Коментарі тут, думаю, зайві.

 

Віза та штампи в паспорті

Віза та штампи в паспорті

Пункт 9. За новими правилами, заявники можуть дізнатися причину відмови в отриманні візи в письмовому вигляді. Ця можливість стала одним з революційних змін. Тобто, тепер, отримавши офіційну відмову на бланку представництва країни, куди було подано прохання, заявник може оскаржити рішення консульства, подавши апеляцію в МЗС країни, яка відмовила у візі.
Однак, згідно зі статтею 58 Візового кодексу, ця норма набуде чинності тільки через рік – з 5 квітня 2012 року. Цілком очевидно, що країнам необхідно внести поправки до відповідних законів. Однак … дочекаємося!

Пункт 10. За помилки в документах тепер не ставитимуть відмову. Новим же елементом вважається розгляд того, наскільки правильно заповнена анкета. І тут новий Кодекс вводить поняття «Можливість прийняття».
Тобто вже в момент занесення даних в шенгенський комп’ютер, пакети документів з помилками або відсутніми формулярами прийматися на розгляд не будуть.
Значний прогрес, особливо якщо згадати, що раніше за найменшу помарку в документах заявнику могли просто поставити відмову.
Причому без пояснення причин.

Пункт 11. Візовий збір для українців за новими правилами залишився
колишнім – 35 €.

Пункт 12. А ось відбитки пальців поки в українців брати не будуть, хоча в новому Кодексі і говориться, що в консульство «особа, яка подала клопотання» зобов’язана з’явитися особисто. Вся справа в тому, що українська візова інформаційна система (VIS) в повному обсязі розпочне свою роботу орієнтовно з 2014 року. А до цього терміну, цілком ймовірно, що Україна та Євросоюз все-таки підпишуть Угоду про безвізовий режим, в результаті чого, нашим співвітчизникам здавати відбитки пальців для в’їзду в Європу не доведеться взагалі.

Пункт 13. Увага! Нарешті чітко прописано, що заявник повинен чекати дзвінка на співбесіду не більше двох тижнів. Досягти такого рекордного скорочення термінів вдалося завдяки тому, що дипмісії країн-членів ЄС тепер можуть вести попередній запис заявників для подачі документів.

Пункт 14. Ще одна важлива новина – строки оформлення візи для українців не змінилися. І хоча, згідно Статті 23 Візового кодексу рішення за клопотанням приймається протягом 15 днів, для громадян України, завдяки все ж тій двосторонній угоді, максимальний термін залишається тим самим – 10 календарних днів з моменту прийому документів.
На практиці ж, з особистого досвіду скажу Вам, що документи в країни ЄС оформляються ще швидше, в середньому 4-5 робочих днів.

Пункт 15. Фотографії в закордонний паспорт тепер повинні бути зроблені не пізніше, ніж півроку тому. Зауважте, що ця вимога актуальна і для дітей будь-якого віку. І тут все цілком логічно, однак нагадати про це буде не зайвим.

 

паспорт громадянина України

Закордонний паспорт громадянина України

Пункт 16. За новими правилами стало обов’язковим дотримання консульського округу. Це означає, що візова заявка повинна подаватися строго в існуюче представництво країни Шенгенської угоди за місцем проживання заявника. Втім, ця норма досить гнучка.
Наприклад, заявник, який працює, в Києві, але він має постійну реєстрацію у Вінниці, може оформити візу в Вінниці.
Для цього достатньо надати документи, що підтверджують причину
його перебування не за місцем постійної реєстрації. Наприклад, довідку з роботи. Відносно ж непрацюючих громадян консульства будуть вирішувати це питання в індивідуальному порядку.

Пункт 17. Також, за новими правилами, звужується і коло осіб, які можуть отримати безкоштовну візу. За новими правилами цим правом можуть скористатися – дипломати, діти до 6 років, члени делегацій, студенти по вузівському обміну, міністри, науковці, а також родичі і члени сімей громадян Євросоюзу. А ось по лінії спорту тепер безкоштовну візу можна оформити лише на взаємній основі. Наприклад, спортивній команді, яка виїжджає на матч-відповідь.

На цьому все! Думаю, що тепер Ваші подорожі по країнах Шенгену
стануть простішими та … зрозумілішими.

113 Responses to “Новий Візовий кодекс ЄС”

  1. Ірина пишет:

    Скажіть,будь ласка,якщо термін візи закінчується 18 вересня 2013 року,коли потрібно подавати документи на нову візу?

  2. Маша пишет:

    Доброго дня.
    Скажіть, будь-ласка, якщо у мене відкрита чеська віза, чи матиму я можливість пересуватись по країнах Шенгенського договору?

  3. Катя пишет:

    Доброго дня! Скажіть будь-ласка чи маю я право вїжати в шенген зон якщо у мене відкрита студентська національна польська віза? Якща маю то скільки часу я там можу перебувати?

  4. Дана пишет:

    Добрий день ! У мене шенген віза польська ( шопінг ) на 1 рік . У друга Бізнес віза Польська ! По ній ми вже були. В Польщі … У січні хочемо їхати Австрію .. Невже мені цю візу треба анольовували щоб зробити шенген в тій країні якій ми будемо відпочивати ?

  5. Alx пишет:

    Доброго дня!
    Дякую за статтю, дуже інформаційно і стисло водночас.

    Питання в наступному – чи можуть претендувати підприємці, які останню візу отримали на 1 рік на відкриття “візи „Шенген” для багаторазового в’їзду зі строком до 5 років”?

  6. Наташа пишет:

    Доброго дня, мені відмовили у відкриті гостьовоі візи в Німеччину, мені причину не позначили, просто надіслали весь перелік по яким може бети відмова. Я подала апеляцію, в якій мені теж відмовили, по телефону мені сказали що це через те, що офіційно не працевлаштована і щойно закінчила університет, хоча в мене вже була відкрита така ж віза. В мене питання, чи відкриють мені візу знову, чи потрібно буде робити новий паспорт? І скільки місяців потрібно пропрацювати, щоб взяти довідку? Наперед щиро дякую!

  7. Андрій пишет:

    Доброго дня.
    Відкрили перші шопінг візи двое дорослих та двое дітей (сім’я). Та по певних обставинах не змогли використати візу одного з дітей, так як вїзджати можна тільки один раз. Нам сказали що невикористана віза пропала і наступного разу коли ми будем подавати на другу шопінг візу, то цій дитині зможуть відкрити тільки першу візу так як ця була не використана. Чи можна буде подавати документи усім чотирьом як на другу шопінг візу?

  8. Ігор пишет:

    Доброго дня!
    Така ситуація: відкрив польську мульти візу “С” на 90 днів протягом року. Є можливість і бажання полетіти в Італію на 7 днів. При цьому по вказаній вище візі, як і взагалі по закордонному паспорту, я ще ні разу не перетинав польського кордону. Чи можуть виникнути проблеми, якщо я з такою візою полечу одразу ж до Італії?
    Знайомі підказують, що, прилетівши до Італії, можна повідомити італійських прикордонників, ніби в подальшому я попрямую саме до Польщі і для підтвердження своїх намірів показати їм попередньо заброньовані номери готелю в Польщі.
    Ще як варіант, злітати у Варшаву на один день і назад в Україну, щоб була відмітка про моє перебування в Польщі по цій візі.
    Але все таки я вважаю, що оптимальний варіант це переліт до Варшави і далі вже до Італії. Прокоментуйте будь ласка, який варіант можна використовувати. Завчасно дякую.

  9. Ирина пишет:

    Здравствуйте !
    Пожалуйста скажите подскажите !
    Мне отказали в туристической визе
    Шенген тур виза по приглашению в Италию(с 05.01.14 по 14.02.14)
    да я работаю не официально и справки с работы не давала к документам
    не замужем и нет детей
    и собственно меня здесь и ничего то не держит но я то хочу поехать посмотреть мир.
    но и всю ответственность и расходы взял на себя приглашающая сторона
    и эта моя первая виза
    причина отказа позначена:
    -Ваш намір залишити територію Шенгенськоі угоди діі візи не може бути виявленно з точністю .
    что делать дальше не знаю …
    помогите (((

  10. Оксана пишет:

    Добрий день!Скажіть будь-ласка,в мене відкрита шенген бізнес віза С 04 на термін 2 роки,але зараз маю коридор на 3 місяця .В даний час хочу відкрити фірму в Польщі.Скажіть відкриють мені іншу для реєстрування чи провадження фірми?

  11. Микола пишет:

    Доброго дня в мене робоча польська віза D. Я зараз находжуся в Італії мене до вас таке питання якщо я буду виєджати з Італії то можуть виникнути в мене проблеми нарахунок візи , і подальшим відкритям віз??(віза не прострочина)Дякую!

  12. лана пишет:

    доброго дня, мене теж дуже цікавить те саме питання \ВИКОРИСТАВШИ ВСІ 90 ДНІВ ГОСТЬОВОЇ ШЕНГЕН ВІЗИ ЧИ МОЖНА ЗРОБИТИ НАСТУПНУ ШКІЛЬНУ ВІЗУ ДИТИНІ, ПРИЦОЬМУ САМА ВІЗА ЩЕ НЕЗАКІНЧИЛАСЬ

  13. Таня пишет:

    Доброго дня.У мене ось така складна ситуація-під час перебування за кордоном,у мене закінчився термін візи(шенген,бізнес-віза),але я не мала можливості вчасно повернутися на Україну.Сама віза ще діяла,але коридор,він був у мене терміном на 20 днів,закінчився.Коли поверталася,на кордоні пропустили без проблем,депорту не було.Питання-чи відкриє мені Польща ще раз візу,бо знайомі стверджують,що ні,і якщо ні,то що робити в даній ситуації?Дякую.

  14. дмитро пишет:

    Добрий день!Скажіть будь-ласка,в мене відкрита шенген віза С 04 на термін 1 рік,але перебування 60днів,за 6 місяців використав 59 днів, на наступні 6 місяців дні поновлюються, 60/120 чи ні?

  15. Маряна пишет:

    Добрий день! В мого брата польська річна віза, коридор закінчується в березні а віза дійсна до вересня.Він зараз за кордоном, але хоче приїхати і знову їхати. Чи може він подавати документи на нову візу, якщо ця незакінчилася?

  16. Віталій пишет:

    Для відкриття страховки на візу звертайтесь: http://viza.vn.ua/strahuvannya.html

  17. Віка пишет:

    Добрий день! Хотіла запитати якщо я хочу поіхати з дитиною до Італіі, в мене є пермессо ді соджорно,дитина в мене вписана в паспорт з фотографією. А дитині треба відкривати туристичну візу, з чоловіком ми розлучені. Дозвіл він мені дав на рік. Я чула , що для подачі документів мені потрібно копіі внутрішніх паспортів. але в мене є лише копія заповнених сторінок його паспорта а чистих сторінок ні. Чи зможу отримати візу для дитині? Гарно дякую!

  18. Ihor пишет:

    Доброго дня.В моєму закордонному паспорті закінчився термін дії самого паспорта,в паспортному столі були продовжили його термін на 9вять років,чи зможу я з ним відкрити візу.Дякую.

  19. Галина пишет:

    Доброго дня! Підкажіть, будь-ласка, у мене польська віза шенген, до 7.07.2014 коли я можу подати заявку на нову і чи може це бути до вказаної дати, якщо так, то в який період? Дякую

  20. Ірина пишет:

    Доброго дня! Через перенесення рейсу виходить, що я прострочу свою візу на 1 день (рейс перенесли з 12.05 на 13.05, а віза в мене до 12.05). Що робити? Варто звертатися кудись в Німеччинні, щоб мені візу продовжили на 1 день, або нічого не робити? Мені в майбутньому зможуть відмовити у візі, якщо буде 1 день прострочка?

    • pavel пишет:

      Доброго дня Ірина!
      Навіть за одну прострочену хвилину особу можуть депотрувати на термін від півроку до трьох, пяти років.
      Тому раджу Вам поки не пізно пошукати альтернативні варіанти вчасного виїзду.

  21. Viktor пишет:

    Dobryi den’!
    U mene 2-h richna Viza do 2016r. Znahojusia v shengeni vje 97 dniv. (Korydor prostrochyv Na 7 dniv)
    Pry vyizdi z shengenu iaki mojut’ buty naslidky?!
    Diakuy!!

  22. Ірина пишет:

    доброго дня. у мене є шенгенська віза на 20 днів за кордоном.я можу виїхати в перед останній день другого місяця за кордон і перебути там 20 днів?

  23. аня пишет:

    Привіт.в вене віза С (гостьве запрошення)на 90 днів.На даний час я в ПОльші.Скажіть чи я можу продовжити термін візи,тут в Польші без виїзду на Україну.які для цього документи потрібно,Дякую…

  24. Бойко пишет:

    Доброго вечора. Скажіть будь-ласка, які документи потрібно подати, щоб не платити візовий внесок 35евро. Я студентка, 20 років.Наперед, дякую.

  25. Ірина пишет:

    Доброго дня. У мене виникла така проблема. Я мала візу категорії Д. на 180 днів. не дорахувала дні і прострочила візу на два дні. На кордоні дали депортацію. Проте сказали що протягом двох тижнів сказали ,що я можу написати їм лист про анулювання депортації. Допоможіть будь ласка як правильно це зробити.

Залиште коментар до лана

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19