Різдво у Польщі святкується особливо урочисто. Це традиційне свято, домашнє, сімейне, проте ж, за свідченням Лукаша Голембовської (XVIII століття) «поляк не любить їсти на самоті ні в будні, ні у свята; тому він безмірно радий гостеві. «.
І ось вони зустрічаються — Різдво та польська традиційна кухня. Тоді настає кульмінація польського кулінарного року, і польський стіл постає у всій своїй красі.
Головним пунктом кулінарної програми залишається святвечір, тобто напередодні самого свята. Святкова вечеря — ще пісна, адже Різдвяний піст закінчується вночі, з появою зірок на небі. Всі страви готуються на рослинному маслі, але з додаванням вершкового. Що гріха таїти, славні польські пани ще в давнину вміли звернути заборону на споживання м’яса на свою користь та вправлялися у приготуванні витончених страв. І тому немає нічого дивного, що польські пости славилися далеко за межами Речі Посполитої.
Традиційна вечеря в святвечір складається з дванадцяти різноманітних страв! За кількістю апостолів! Дуже благочестиво. Так-то ось постили поляки в старовину! Слід визнати, звичайно, що такі рясні вечері відійшли в минуле. Апетити, чи що, не ті, що у предків, проїдають цілі статки …
Однак же смак традиційних страв та церемоніал святвечора залишилися колишніми. Спочатку, після молитви за столом, поділяють на всіх принесену з церкви облатку. Старопольські облатки були різнокольорові і дуже прикрашені. Тепер печуть більш скромні білі облатки з витисненим узором. Не забувають і про поминання покійних, для яких на столі ставиться окремий прилад з шматочком облатки. У прилад відкладається потрошку від кожного блюда.
Короп — це взагалі риба номер один в польській кухні. Його розводять у Польщі з XIII століття. Крім того, слід знати, що лусочка коропа, поданого в святвечір, якщо покласти її в гаманець, приносить гроші.
Крім того, на столі, швидше за все, буде ще одна риба — оселедець. І з нею — горілка Виборова. У XIV сторіччі оселедець і горілка з’явилися в Польщі одночасно. Будемо вважати цей факт історичною випадковістю. Ще на Різдво у Польщі п’ють пиво — Варецьке та Гродзинське, найстаровинніших марок.
Крім рибного блюда, на столі з’являються традиційна старопольська капуста, страви з грибів, фруктові узвари та компоти, ритуальна кутя та пироги. Думаєте, капуста — це щось овочеве для полегшення травлення? Формально це дійсно так. У це блюдо входять кисла капуста, свіжа капуста, горох та тюфтельки з розім’ятої картоплі та товчених волоських горіхів. Ще яйця, масло та прянощі.
Перше місце серед солодкого печива займають «Перник», «Маковце», «баби», пряне печиво. Найбільшою славою користуються торунські пряники «катажінкі» — «катеринки». Їх нині щорічно споживають не менше двох тонн — притому, що багато їх не купують, а печуть удома за сімейними рецептами. «Катажінкі» випікаються у формах з майстерним різьбленням, причому деякі з форм копіюються з оригіналів 1640! Приготування тесту в ті часи було цілим процесом. Тісто дозріває повільно, і в сирому вигляді могло зберігатися місяцями. Діжка з тістом нерідко була частиною приданого польських дівчат зі шляхетських та міських сімей. Дуже пряні пряники (несолодкі) йдуть як закуска до горілки, солодкі та здобні йдуть на десерт.
Взагалі, вважається, що найкраще, що є в Польщі, це «Гданська горілка, торунські пряники, варшавські черевики та краківські панни». Можна мати на увазі. І ще треба мати на увазі, що все це — тільки Святвечір, кінець посту. У наступні дні теж їдять, їдять багато… Вирушаючи в Польщу на різдвяні свята, потрібно прийняти все це до відома і … заздалегідь вжити якихось заходів. Погодьтеся, адже відмовитися від усієї цієї пишноти буде просто нерозумно.