Бігос ПО-МИСЛИВСЬКИ
Квашена капуста — 750 гр.
Свіжа білокачанна капуста — 750 гр.
Свинина — 200 гр.
Оленина (заячина, качатина — як пощастило на полюванні) — 200 гр.
Телятина безкісткова — 200 гр.
Копчена ковбаса — 200 гр.
Жир — 2 ст.л.
Гриби сушені — 100 гр.
Кислі сливи — 8-10 ягід
Цибуля — 1 велика головка
Лавровий лист — 2 шт.
Сіль, перець — за смаком
Мадера — півсклянки
Цибулю дрібно порізати, обсмажити на жирі. Туди ж покласти шматок свинини, добре обсмажити, вийняти, дрібно порізати. В котел покласти добре віджату дрібно порізану квашену капусту, залити її холодною водою, додати гриби, лавровий лист і тушкувати на слабкому вогні під кришкою. Свіжу капусту дрібно нарубати, посолити і злегка відварити, додати в капусту дрібно порізану телятину, а також оленину (зайчатину, качатина) і тушкувати під кришкою. Коли телятина буде майже готова, всі продукти помістити в один котел, додати дрібно нарізану ковбасу, подрібнені сливи, поперчити, посолити і перемішати. Гасити бігос на повільному вогні до повної готовності м’яса. В кінці варіння влити в бігос мадеру і гарненько перемішати.
У старовинних рецептах бігосу не використовуються помідори і томатна паста. Пояснюється це просто: томати з’явилися в Польщі значно пізніше, ніж золоті яблука, але в сучасних рецептах в бігос кладуть і свіжі помідори, і пюре.