Традиційний великодній сніданок

Традиційний великодній сніданокПольські великодні традиції дуже тісно пов’язані з кулінарними традиціями — регіональними та сімейними. У всіх польських сім’ях, які відзначають свято Воскресіння, прийнято влаштовувати спільний сімейний великодній сніданок. На столі в поляків східних регіонів обов’язково з’явиться білий борщ (жур) з ковбасою і баба на солодке (зі спеціальною глазур’ю); у жителів гір — всілякі вироби з сиру та великодні баби (паски) …

Традиційний великодній сніданокАле практично у всіх на святковому столі буде свенцонка — це загальна назва продуктів, які святять у переддень Великодня. Святкова атмосфера відчувається в Польщі вже в суботу. Протягом усього дня в костелах відбувається освячення продуктів до великоднього столу, в деяких парафіях священик або диякон виходить для освячення навіть щогодини. Тому вулиці польських міст і сіл повні жінок і дітей, які з кошиками корзинками поспішають в храми …

Традиційний великодній сніданокПасхальна пухова баба (паска)

Великодня страва, нетрудомістка та недорога, при цьому смачна і ніжна на смак.

250 грамів пшеничного борошна обшпарюємо киплячим молоком і дуже ретельно розтираємо, щоб не було грудочок. Прикриваємо і даємо охолонути. Потім додаємо 70 грамів дріжджів, розмішуємо і, прикривши опару, даємо їй підійти.

Тим часом 10 жовтків та 150 грамів цукрової пудри збиваємо до утворення пишного крему. Додаємо цю масу в опару і ще 250 грамів борошна — і місимо тісто. Додаємо до нього 150 грамів розтопленого масла, чарочку рому і дрібку солі. І знову ретельно вимішує тісто рукою, так, щоб воно добре відставало від стінок посуду і рук. В кінці замісу додаємо 20 грамів ізюму.

Тісто викладаємо у змащену маслом форму, прикриваємо, а коли воно виросте і заповнить форму, відправляємо в добре нагріту духовку, печемо близько години. Гарячу бабу виймаємо з форми, рясно посипаємо цукровою пудрою або, давши охолонути, поливаємо білою глазур’ю або розтопленим шоколадом.

Залиште коментар

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19