КЕЛЬЦЕВСЬКИЙ ВАРІАНТ (СВЕНТОКШІЖСЬКИЙ, тільки зі свіжою капустою)
Свіжа капуста — 1,5 кг
3-4 кислих яблука
3-4 солоних огірка без насіння, можна до них додати пару маринованих.
Сливове повидло — 1 ст.л.
Цибуля ріпчаста — 150 гр.
Смажена свинина — 250 гр.
Смажена яловичина — 250 гр.
Копчена грудинка — 250 гр.
Копчена ковбаса — 250 гр.
Гриби сушені (10 гр.) Або свіжі-50 гр.
Томатна паста — 100 гр.
Жир для піджарки борошна
Борошно 1 ст.л.
Бульйон або вода — стільки, щоб страва не була ні рідкою, ні густою.
Сіль, перець, лавровий лист
Червоне сухе вино — трохи менше половини склянки.
Процес приготування зрозумілий: все дрібно покришити, обсмажити, змішати, згасити, в процесі варіння часто перемішувати, в кінці — додати вино.