Хліб в Польщі

Хліб в Польщі

Хліб в Польщі

Хліб в Польщі є повсякденним та святим харчовим продуктом. Його крихти підносять з підлоги та цілують. У селах на великих буханках хліба по сей день ставлять знак хреста перед тим, як відріжуть перший шматочок. Як мовиться, хліб «у будинку — хазяїн, на роботі — друг, в дорозі — товариш».

Перші згадки про польський хліб сходять до часів Болеслава Хороброго, тобто до початку другого тисячоліття нашої ери. Сьогодні поляк з’їдає в середньому 55 кг хліба на рік. Однак більшість сучасних булочних виробів рясніє штучними наповнювачами: розпушувачами та емульгаторами. В результаті, буханки в магазинах виглядають пухкими, «надутими», як ніби вони зроблені з пластиліну. На щастя, все ще існує традиційна випічка справжнього хліба — на заквасці, з повнозернового борошна, з товстою шкіркою та великою кількістю поживних речовин.

 

Традиційний хліб в Польщі

Традиційний хліб в Польщі

Закваска є натуральним, традиційним продуктом харчування, зробленим з житнього борошна та води, яка потім підлягає багатогодинному бродінню. На її приготування потрібно витратити багато часу. У заквасці повинні утворитися натуральні дріжджі, вітаміни групи В, а також корисні для нашого шлунка та кишечника молочнокислі бактерії, що очищають організм від токсинів та канцерогенних речовин. Завдяки заквасці хліб не кришиться, довше залишається свіжим та має специфічний, кислуватий присмак.

Раніше діжу з хорошою закваскою давали дівчині в придане, коли вона виходила заміж. Закваска може стояти дуже довго: до нової суміші додають трохи колишньої, щоб почати бродіння. Процес можна повторювати нескінченно.

У Польщі все ще жива традиція випікання хліба старовинними методами. На Новому Клепажі (Nowy Kleparz) в Кракові можна купити прондніцький хліб. Це традиційні хлібні вироби Малої Польщі, що випікаються одним і тим же способом з XV століття. У центральній частині Польщі хліб з непросіяного борошна і раніше випікають на листі капусти, хрону або дуба. У північно-східній частині Люблінського воєводства роблять коденьський житній хліб, історія якого сходить до часів короля Владислава Ягелло.

Регіональні вироби можна купити на базарах, місцевих ярмарках та в маленьких булочних. Варто пошукати, оскільки такого хліба, як у Польщі, немає ніде в світі.

Залиште коментар

return_links(); ?>
3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19