Жирний четвер

Жирний четвер

Жирний четвер

За п’ять днів до Марді Гра (Жирного вівторка) у Польщі відзначають Жирний четвер. У цей день починається Жирний тиждень – тиждень гастрономічного «відриву» перед Великим постом.

Жирний четвер – четвер перед Попільною середою, після якої починається Великий піст. Оскільки Жирний четвер тісно переплітається з Великим постом та Великоднем, то він відноситься до свят з «плаваючою датою». У 2013 урочистості припадають на 7 лютого.

Жирний четвер

Найяскравіші святкування з нагоди Жирного четверга влаштовуються у Варшаві. Свята стартують рано вранці та тривають до пізнього вечора. Головна складова Жирного четверга – застілля, під час яких святкуючі можуть «відірватися» перед Великим постом та вдосталь наїстися всього, від чого доведеться відмовитися аж до Великодня, у тому числі м’ясних страв, різних ласощів та спиртного.

Фаворкі

Фаворкі

На святковому столі незмінно присутні “пацкі» – пончики розміром з кулак – та «фаворкі“, які в деяких регіонах також відомі як «краст», – французькі пончики з цукровою пудрою. Пончики нерідко наповнюють мармеладом або шипшиною та заливають цукровою глазур’ю. За давнім повір’ям, поїдання пончиків в Жирний четвер приносить удачу.

Фаворкі

Фаворкі

Традиційними вважаються пончики (pączki) з мармеладної начинкою, але це не ортодоксальна традиція і існує безліч видів ласощів: з горіхами, із заварним кремом, з рожевим варенням, з цукровою глазур’ю, іноді посипані цукатами та ін.
По всій країні з нагоди Жирного четверга проходять у різних містах країни чемпіонати з поїдання пончиків. У минулому році в змаганнях взяли участь близько 40 осіб різного віку – від дітей до пенсіонерів.

Згідно польським традиціям, пончики їдять до вівторка наступного тижня, тому що за ним слідує Попільна середа (Środa Popielcowa) і початок посту. Напередодні Попільної середовища, у вівторок ввечері, у поляків буває кулінарне свято Śledzik, коли треба готувати в достатку та їсти страви з оселедця .

Торт «Карпатка»

Торт «Карпатка»

Крім пончиків, символами Жирного четверга є також хмиз (faworki).
І традиційний польський торт «Карпатка» (від назви гір Карпат) із заварного тіста.
Торт являє собою щось незвичайне: справжні гори, з сирно-вершковою начинкою, якою заповнюються всі порожнечі всередині торта за допомогою кулінарного шприца.

З Жирного четверга починаються Залишки – дні, коли проходять бали та вечірки.

Жирний вівторок – свято-карнавал, напередодні Попільної середи, що знаменує початок Великого посту. У франкомовних країнах називається Марді Гра (дослівно «жирний вівторок»); в англомовних – Покаянний день, Млинцевий день, у литовців – Узговеньє, у західних слов’ян – Мясопуст, у східних слов’ян аналог – Масляна.

Дати святкування жирного вівторка

2010 – 16 лютого2011 – 8 березня2012 – 21 лютого

2013 – 12 лютого

2014 – 4 березня

2015 – 17 лютого

2016 – 9 лютого

2017 – 28 лютого

2018 – 13 лютого

2019 – 5 березня

2020 – 25 лютого

2021 – 16 лютого

2022 – 1 березня

2023 – 21 лютого2024 – 13 лютого2025 – 4 березня

2026 – 17 лютого

2027 – 9 лютого

2028 – 29 лютого

2029 – 13 лютого

2030 – 5 березня

2031 – 25 лютого

2032 – 10 лютого

2033 – 1 березня

2034 – 21 лютого

2035 – 6 лютого

2036 – 26 лютого

2037 – 17 лютого2038 – 9 березня2039 – 22 лютого

2040 – 14 лютого

2041 – 5 березня

2042 – 18 лютого

2043 – 10 лютого

2044 – 1 березня

2045 – 21 лютого

2046 – 6 лютого

2047 – 26 лютого

2048 – 18 лютого

2049 – 2 березня

2050 – 22 лютого

Примітка: для визначення дати жирного четверга необхідно від дати жирного вівторка відняти 6 днів

Залиште коментар

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19