Ангельські крила, вони ж Фаворкі, Вергуни

Фаворкі

Фаворкі

Основний інгредієнт тіста —  цукрова пудра

Faworki є традиційним солодким печивом зробленим з тіста, яке було сформоване в тонку кручену стрічку, приготовану у фритюрі і посипану цукровою пудрою. Faworki традиційно присутні в ряді європейських кухонь, крила ангела відомі під багатьма іншими іменами та були включені в інших регіональних кухнях. Найчастіше їх їли в період перед постом, часто під час Карнавалу та жирного четверга, в останній четвер перед Великим Постом — не плутати з «Жирним вівторком» (Mardi Gras), за день до Попільної середи.

Фаворкі

Фаворкі

Інгредієнти
    сіль
    яєчних жовтков
    цукрор
    ванільнін
    ром
    борошно

Фаворкі

Фаворкі

У різних національних кухонь, фаворкі, називаються:

    Білоруські: хрущі (chruščy) або фаворкі (favorki)
    Хорватська: krostole
    Данська: Клейнер
    Французька мова: bugnes
    Німецький: Raderkuchen
    Угорські: csöröge
    Італійський: Bugie, продюсери, Chiacchiere, crostoli, фраппе, Galani, sfrappole
    Литовський: žagarėliai
    Англійська: ручейника, ручейников, дерева, chrusty, Faworki
    Румунський: minciunele, регіонально: cirighele, scovergi
    Російська: хмиз (Хворост)
    Словацький: вентилятор
    Шведський: klenäter
    Український: Вергуни (verhuny)

Фаворкі

Фаворкі

Польща

Ручейников, chrusty, та Faworki є форми множини слова ручейника, гілки, та faworek, відповідно.

Англійське слово «Faworki» було запозичене від назви кольорових стрічок для прикріплення до будь-якого жіночого або чоловічого одягу, особливо стрічкам, які  приділялися середньовічними лицарями до їх дамам. Етимологічно слово «Faworki» приїхало до Польщі від французького слова faveur, що означає «благодать» або «користь».

В англійській мові слово «кисть» означає «суха гілка, яка відломилася від дерева» або «хмиз». «травнева» є зменшувальним від «кисть».

Україна

Вергуни смажений в маслі солодкого печива, яке має вигляд довгастих смуг.

Вергуни це українські кондитерські вироби з не-дріжджового тіста, яке включає борошно, вершкове масло, яйця, цукрор та добавок в якості обов’язкового алкоголь (ром, бренді, горілка) або, в крайньому випадку, оцту (оцет іноді разом з алкоголем). Як заміник масла, але частіше в якості додаткового компонента у Verhuny додають трохи молочних продуктів — молока, сметани або вершків.

Залиште коментар

return_links(); ?>
3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19