Основний інгредієнт тіста — цукрова пудра
Faworki є традиційним солодким печивом зробленим з тіста, яке було сформоване в тонку кручену стрічку, приготовану у фритюрі і посипану цукровою пудрою. Faworki традиційно присутні в ряді європейських кухонь, крила ангела відомі під багатьма іншими іменами та були включені в інших регіональних кухнях. Найчастіше їх їли в період перед постом, часто під час Карнавалу та жирного четверга, в останній четвер перед Великим Постом — не плутати з «Жирним вівторком» (Mardi Gras), за день до Попільної середи.
Інгредієнти
сіль
яєчних жовтков
цукрор
ванільнін
ром
борошно
У різних національних кухонь, фаворкі, називаються:
Білоруські: хрущі (chruščy) або фаворкі (favorki)
Хорватська: krostole
Данська: Клейнер
Французька мова: bugnes
Німецький: Raderkuchen
Угорські: csöröge
Італійський: Bugie, продюсери, Chiacchiere, crostoli, фраппе, Galani, sfrappole
Литовський: žagarėliai
Англійська: ручейника, ручейников, дерева, chrusty, Faworki
Румунський: minciunele, регіонально: cirighele, scovergi
Російська: хмиз (Хворост)
Словацький: вентилятор
Шведський: klenäter
Український: Вергуни (verhuny)
Польща
Ручейников, chrusty, та Faworki є форми множини слова ручейника, гілки, та faworek, відповідно.
Англійське слово «Faworki» було запозичене від назви кольорових стрічок для прикріплення до будь-якого жіночого або чоловічого одягу, особливо стрічкам, які приділялися середньовічними лицарями до їх дамам. Етимологічно слово «Faworki» приїхало до Польщі від французького слова faveur, що означає «благодать» або «користь».
В англійській мові слово «кисть» означає «суха гілка, яка відломилася від дерева» або «хмиз». «травнева» є зменшувальним від «кисть».
Україна
Вергуни смажений в маслі солодкого печива, яке має вигляд довгастих смуг.
Вергуни це українські кондитерські вироби з не-дріжджового тіста, яке включає борошно, вершкове масло, яйця, цукрор та добавок в якості обов’язкового алкоголь (ром, бренді, горілка) або, в крайньому випадку, оцту (оцет іноді разом з алкоголем). Як заміник масла, але частіше в якості додаткового компонента у Verhuny додають трохи молочних продуктів — молока, сметани або вершків.