Короп до Святвечора

Короп до Святвечора

Короп до Святвечора

Все про польського коропа: різдвяна традиція, розведення, закупівельні та роздрібні ціни, акція гуманного ставлення до риби.

Польська традиція свідчить: на різдвяному столі обов’язково повинні бути рибні страви, зокрема короп — запечений, тушкований або смажений. Тому перед Святвечором у польських рибних господарств та продавців починається так званий збір коропового врожаю. 90 % річного споживання цієї риби припадає на листопад і грудень. Одні купують коропа, бо люблять, інші виключно через традиції.

Жителі Лодзя в більшості купують коропа вагою в півтора кілограми, а в Познані — не менше ніж двох з половиною кілограмів. У кожному регіоні своє уподобання щодо величини риби. Польська організація Торгівлі та дистрибуції підрахувала, що цього року поляки куплять 20 тисяч тонн коропа на 200 мільйонів злотих. У магазинах короп коштує в середньому 14-16 злотих за кілограм ( 3,5 — 4 євро). За кілька днів до Святвечора ціна піднімається, але на коропі поляки не економлять. У порівнянні з минулим роком нинішня закупівельна ціна коропа менше в середньому на 2 злотих (пів євро). Оптом рибу можна купити навіть по 9 злотих за кілограм (трохи більше 2 євро).

Паралельно з активним передріздвяним продажем коропа в Польщі проходить акція по гуманному ставленню до цієї рибі «Короп ще живий». Її ініціатором є Клуб Гая. Його активісти прагнуть звернути увагу населення на страждання коропів перед Різдвом: рибу перевозять без води і у великій кількості, а потім на очах клієнтів вбивають коропів на ринках або в пунктах продажу. У 2009 році Сейм на підставу заяви Клубу Гая вніс зміни до закону про охорону тварин: збільшився ветеринарний контроль торгових точок, а в громадських місцях вбивати рибу повинні тільки спеціально підготовлені працівники.

Залиште коментар

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19