Кнедлики (або Книдлі) — відварний виріб з тіста чи картоплі. Кнедлики варяться у воді або на пару. Кнедлики можуть бути з будь-якою начинкою або без начинки. Вони формуються в кульки або батон.
Національна страва польської, чеської та словацької кухні. Назва походить від німецького слова «knödel» та закріпилася на початку XIX століття. Класичні рецепти кнедликів походять від віденських рецептів XIX століття, які були пізніше вдосконалені в Польщі таЧехії.
Раніше подавалися до столу як окрема страва. Кнедлики бувають декількох видів (з фруктами, з картоплі і з тіста.
Види кнедликів
Кнедлики форми великих куль з начинкою є повноцінною стравою. Можуть бути солодкими чи ні, все залежить від начинки.
Kнедлики у формі батона зазвичай ріжуться та подаються як гарнір до гарячого м’ясного блюда, часто з густими соусами.
Також є кнедлики у формі маленьких кульок, так звані «кнедлички», які добавляются в суп в самому кінці процесу готування і варяться.