Спочатку було яйце

Спочатку було яйцеУ багатьох культурах яйце вважається символом відродження, здоров’я, достатку та благополуччя. Це також невід’ємний елемент польського великоднього столу.

У Польщі в пасхальні дні яйця виступають в першорядній ролі. Багатовіковою традицією є забарвлення писанок. У Страсну суботу варені яйця кладуть в кошик з їжею, яку віруючі приносять до церкви для освячення. Пасхальна трапеза починається зазвичай з розділення яйця та поздоровлень.

На польських святкових столах переважають круті яйця з майонезом. Прийнято готувати також яйця фаршировані тунцем, лососем, раками або зеленою цибулею. Іншим варіантом для пасхальної трапези можуть бути яйця фаршировані в «шкаралупі», які варять, акуратно розрізають навпіл, виймають середину та фарширують порізаними або подрібненими білком і жовтком з петрушкою і сметаною. Такі яйця посипати хлібними крихтами і смажать на олії.
Спочатку було яйцеВарене яйце можна додати в популярний у Польщі овочевий салат з морквою, петрушкою, селерою і солоним огірком. Нарізані дрібними кубиками продукти заправляють майонезом. Це класичний елемент урочистого сніданку.

На польському ринку наявні чотири види яєць, які, в залежності від системи розведення, маркуються знаком від нуля до трьох. Маркування знаходиться на друку на яєчній шкаралупі — перша цифра зліва. «Нульові» — екологічні яйця з відповідним сертифікатом. «Одиниці» — яйця від несучок, які вільно пасуться під відкритим небом, «двійки» — яйця від несучок підстилкового змісту, «трійки» — яйця від несучок, які знаходяться в клітках.

В екологічному виробництві харчових яєць використовуються польські породи курей: зеленоножка куропатчата, а також похідні породи — жовтоножка куропатчата та польбар. Ці кури вільно вигулюються, а взимку отримують натуральний, екологічний корм. Вони живуть у групі в курнику і «з курми» лягають — тобто у відповідності зі своїм годинником і в ритмі природи.

Залиште коментар

return_links(); ?>
3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19