У гори за осципеком

Осципек

Осципек

Копчений сир осципек вважається символом регіону Підгалля, що розкинувся біля підніжжя польських Татр. Цей твердий сир готують з овечого молока — адже вівці є гордістю жителів гір.

Осципек не сплутаєш з іншими молочними продуктами, вже дуже оригінальний у нього вигляд: сир, трохи пахне димом та коптильньою, має форму двох з’єднаних біля основи конусів, його гладка матова шкурка покрита традиційним орнаментом.
При цьому смак осципек може відрізнятися — у кожної гуральської сім’ї свої рецепти приготування цього делікатесу.

Овечий сир - осціпек

Овечий сир — осціпек

Тому, хто бажає перепробувати якнайбільше сортів овечого сиру та ближче познайомитися з культурою Підгалля, варто пройти по Осципковому шляху, відвідавши численні бацувки — в минулому так називали літні курені, де пастухи під час теплого сезону жили та робили сир. Нинішні бацувкі — невеликі сироробні, де осципек готують за традиційними технологіями.
Серед господарств, розташованих на туристичній трасі, є і примітні. Наприклад, бацувкі в Кошчеліську відвідав у 1983 році Папа Римський Іоанн Павло II.
Однак головне, що приваблює туристів в ці місця — це способи приготування сиру, про які розповідають корінні мешканці цих місць, які багато десятиліть пасуть овець в польських Татрах. Крім осципек тут можна продегустувати і інші гуральські сири, наприклад, не настільки солоний пуцок з коров’ячого молока та гостру бринзу.

Залиште коментар

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19