Околиці Варшави — це не тільки кухня великого світу. У Мазовії можна покуштувати такі страви регіональної кухні, як печений гусак, суп з зеленушок або незрівняний рубець.
Територія Мазовії, одного з найстаріших історичних польських регіонів, розташована в середній течії річки Вісли, багата лісами. Тому в регіоні здавна готують страви з дичини, риби, меду, грибів та ягід. Однак основою харчування тут завжди були борошно, крупа, горох, картопля, буряк і капуста. Раціон доповнювало рослинне масло, сало, молоко та молочні продукти.
У часи, коли харчові продукти виробляли майже виключно з власних ресурсів, тобто до середини XX століття, кухня була не дуже багата і різноманітна. Переважав хліб, коржі і коржики, юшки (тобто супи), галушки і вареники, а також місиво — напіврідка суміш з каші, гороху і овочів, загущених борошном. Типовою стравою для всієї Мазовії є смажений гусак з яблуками і червоною капустою, «курка по-польськи», фарширована субпродуктами, петрушкою, панірувальними сухарями і яйцем, а також «фафернухі» — ліниві вареники з картоплі з соусом з цукрових буряків.
Мазовецькі традиційні алкогольні напої — це ялівцеве пиво з низьким вмістом алкоголю, звичайне ячмінне пиво, житня горілка, медовуха і «Крупник», тобто розігріваючі напої на основі меду. Ієронім Блажеяк, Майстер Польських наливок, готує традиційний польський крупник, проварюючи апельсинові та лимонні скоринки з медом, переважно гречаним, з гвоздикою і корицею. Гарячу суміш вливає в спирт, накриває кришкою і ставить у холодну воду, щоб запобігти випаровуваннюя спирту, та в той же час зберегти аромат і смак спецій. Потім проціджує й подає.
Кролик в кожну неділю
Кароль Окраса, відомий польський кухар, шеф-кухар в ресторані Platter by Karol Okrasa в готелі Intercontinental, виріс у колгоспі в с. Павловіце між містами Груєц і Тарчин, в декількох десятках кілометрів на південь від Варшави. «Я їв кролика на обід в кожну неділю», — згадує він. «Колись у селі була значна кулінарна культура. Вибирали м’ясо на бульйон, на свято різали свиней, люди самі квасили капусту. Сьогодні ситуація змінилася, і тепер міські жителі шукають регіональні продукти », — додає він. Тому Окраса з сентиментальних причин у своєму ресторані пропонує кролика і пюре з цукрових буряків.
У Мазовії виділяються також менші регіони, такі як Курп Зеленої Пущі (звані Зелені Курп) і Курп Білої Пущі (звані Білі Курп). Курпевський фольклор відомий своїми художніми вирізками, багато прикрашеній народним одягом, піснями та обрядами. У Курпевський регіоні їдять грибний суп з «проснінок», тобто зеленушок, а також Курпевський хліб з картоплею, що подається до смаженої цибулі і яєць.
Як приготувати рубець
Важливою частиною Мазовецької кухні є варшавська кухня. Спеціальність столиці — це, зокрема «короп по-єврейськи» з родзинками і мигдалем. Легендарне місце для гурманів — базар Ружицького, ринок в районі Прага-Пулноц, заснований в кінці дев’ятнадцятого століття Юліаном Юзефом Ружицьким, де можна купити галушки і «варшавський рубець», приправлений імбиром і мускатним горіхом. Невід’ємним елементом рубця по-варшавському є фрикадельки з гусячої або телячої печінки, яловичого кісткового мозку і подрібненої зелені петрушки.
Сьогодні мешканці Мазовії піклуються про свої традиційні продукти харчування. Перелік регіональних продуктів Міністерства сільського господарства і розвитку села містить, зокрема, такі страви, як «Мазовецька сойка» (вид великого вареника з капустою, пшоняною кашею з добавками), Цехановске пиво, курячі яйця породи куропаточная зеленоножка і макарони з Радзівіллова. Обов’язково в цьому списку також знаходиться «панська шкіра», тобто традиційні біло-рожеві домашні цукерки, загорнуті на простий папір, і вишневе варення і компоти з м. Закроцім.