Бринза подгалянска, андрути Калішському або благородні питні меди — вибираючи ці продукти, ви купуєте впевненість у тому, що їсте традиційну, якісну їжу відомого походження. Нижче підказуємо, як їх впізнати!
В лютому 2013 р. відбулася трирічна інформаційна кампанія «Три знаки смаку», фінансована за рахунок коштів Польщі та Європейського союзу. Її завдання — інформувати про систему охорони регіональних і традиційних продуктів ЄС, а також просувати виділені в ній польські харчові продукти. Ініціатором кампанії було польське Агентство сільськогосподарського ринку за підтримкою Міністерства сільського господарства і розвитку села.
Регіональні та традиційні продукти, охоплені системою охорони ЄС, відрізняються від продуктів масового виробництва. Свої унікальні особливості вони набувають завдяки походженню з конкретного регіону або традиційному методу виробництва. Можна відновити їх історію. Якість продуктів забезпечує досвід і традиції, культивовані багатьма поколіннями, а також суворе законодавство в галузі виробництва і контролю. Після включення в систему охорони їх фальсифікація переслідується за законом.
Європейський союз охороняє вищезгадані продукти шляхом визнання наступних позначень:
Охороняється найменування місця походження (ОНМП),
Охороняється географічне зазначення (ОДУ),
Гарантована традиційна особливість (ГТО).
Охороняється найменування місця походження (ОНМП)
Це європейський знак, який видається регіональним продуктам виняткової якості, з назвою, що належать до місця виробництва, і підкреслює їх зв’язок з цим місцем.
Всі природні ресурси, необхідні для виробництва цього продукту, є в наявності на певній географічній території.
Досі позначення ОНМП отримало у Польщі 9 продуктів:
— Бринза подгалянска
— Квасоля Гарний Ясь з долини Дунайця
— Квасоля вжавская
— Короп Заторський
— Мед з Сейненщіни / Лоздзейщіни / Seinų / Lazdijų krašto medus
— Осципек
— Підкарпатський падевий мед
— Редиколка
— Вишня Надвіслянського
Охороняється географічне зазначення (ОДУ)
Це європейський знак, який видається регіональним продуктам виняткової якості, з назвою, що належать до місця виробництва, і підкреслює їх зв’язок з цим місцем.
Позначення ОДУ говорить також про те, що принаймні один з етапів виробництва продукту повинен здійснюватися на території, до якої відноситься його назва.
Досі позначення ОДУ отримало в Польщі 18 продуктів:
— Андрути калишські
— Хліб прондніцкій
— Квасоля корчинська
— Яблука груєцькі
— Яблука лонські
— Ягнятина підгалянска
— Ковбаса лисецька
— Калач силезський
— Мед драхимський
— Мед курпьовський
— Мед вересовий з Дольносльонских борів
— Бублик (обважанек) краківський
— Рогалик свентомартинский
— Сир коричинських свійський
— Суськ сехлонська
— Слива шидловська
— Полуниця кашубська / kaszëbskô malëna
— Великопольський смажений сир
Гарантована традиційна особливість (ГТО)
Це європейський знак якості видається продукту з традиційною назвою, яка пов’язана з його специфічним характером або традиційно вживається для позначення даного продукту.
Продукт з позначенням ГТО роблять з традиційних природних ресурсів, за традиційним рецептом, переданому з покоління в покоління, або традиційними методами.
Досі позначення ГТО отримало у Польщі 9 продуктів:
— Полторак
— Двойняк
— Тройняк
— Четверняк
— Кабаноси
— Ялівцева ковбаса
— Мисливська ковбаса
— Рижикове масло
— Перекачевник