Христос та скрипаль. Легенда

Христос та скрипаль

Христос та скрипаль

Існує легенда, пов’язана з образом Христа на хресті (1605) Кацпера Курч з романського костeлу Св. Сальватора в краківському Звежинце. На картині зображений Ісус в довгій туніці та золотих туфлях, одна з яких спадає в напрямі граючого під хрестом бідного скрипаля.

Ця картина з’явилася в костелі замість старого романського розп’яття, яке було надіслане в дар з Моравії першому християнському польському королю Мешко I. Розп’яття із зображенням голого Спасителя на хресті так вразило короля, що він наказав одягнути фігуру в королівську туніку, корону та золоті туфлі, після чого прикрашене розп’яття було подаровано костелу Св. Сальватора на Звежинце.

До розп’яття часто приходив бідний скрипаль — прославляв Господа, моливсята … грав на скрипці. Бог, бачачи убогість небажаного музиканта, вирішив допомогти йому. Одного разу, коли скрипаль грав під розп’яттям на паскудній убогій скрипці, з ноги Спасителя до ніг скрипаля впала золота туфля. Зраділий музикант схопив її та, притиснувши безцінний дар до грудей, побіг на ринок — продати і купити собі що-небудь поїсти. Однак скрипаля звинуватили в крадіжці. Звинувачення було серйозним, стосувалося церковної власності, а тому музиканта засудили до смерті. Засуджені мають право на останнє прохання. Скрипаль попросив дозволу зіграти в останній раз перед розп’яттям. Ледь почувши перші звуки музики, Господь скинув з ноги другу туфлю, і вона впала перед музикантом … Побачивши це чудо, присутні увірували в невинність бідняка та чесного музиканта звільнили його від покарання.

У XVII столітті розп’яття було перевезено до Італії, а на його місці з’явилося зображення Христа та скрипаля, котрий прославляє щедрість та милість Божу.

Залиште коментар

3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19