Особливості польської кухні

Більшість страв польської національної кухні схожі по набору продуктів і технології приготування з українською, російською та іншими слов’янськими кухнями.

Основу народної кухні складають свіжі і квашені овочі, м’ясо (свинина та птиця), молочні продукти, яйця, зелень, прісноводна риба, злаки.

Barszcz biały - Белый борщ

Barszcz biały - Білий борщ

Супи

Barszcz czerwony — червоний борщ.
Barszcz biały (або zalewajką) — приготовлений на злакової заквасці, тому має кислий смак. У супі присутня картопля і морква, іноді гриби, молоко і щось м’ясне. У готовий суп кладуть половинку вареного яйця.
Chłodnik — холодний суп. Готують на основі кефіру, йогурту або кислого молока з кислими огірками та яйцями. Влітку додають свіжі овочі: редис, зелень, лук.
Czernina — суп на основі крові курей, качок, кроликів, рідше свині. Щоб кров не згорталася, в суп додають оцет і цукор. Подають суп з локшиною, макаронами або відвареною картоплею. Іноді в суп кидають родзинки, яблучний сік, мед, сушені фрукти.
 Grochówka — гороховий суп з копченим м’ясом, картоплею та часник.
Kapuśniak — суп з квашеної капусти, часто на бульйоні. Крім капусти, додають і інші овочі: картопля, морква, цибуля.
Rosół — бульйон на птаху (в основному курка) з овочами, локшиною і зеленню.
Zupa grzybowa — грибний суп. Вариться на м’ясному бульйоні з овочами і грибами. Часто додають локшину і сметану.
Zupa ogórkowa — огірковий суп. Приготований на бульйоні з дрібно порізаними огірками або огірковим пюре і картоплею.
Zupa szczawiowa — щавлевий суп. Зелений кислуватий суп, основним інгредієнтом якого є щавель. Готують на бульйоні з картоплею, морквою і цибулею. У готовий суп кладуть варені яйця.
Flaczki — гострий суп з яловичого рубця.
Zupa pomidorowa — овочевий суп, основним інгредієнтом якого є томатна паста або свіжі помідори. Подають з макаронами або рисом.
Пивний суп — суп на пиві з водою зі сметаною і яєчними жовтками. Подають з сухариками і сиром.
Zupa jarzynowa — бульйон з овочами.

Flaczki

Flaczki

Другі страви

Майже всі страви схожі з нашими, а щоб знайти їх у польському меню, нижче представлений короткий словник-довідник:

Bigos — тушкована капуста з м’ясом і грибами.
Befsztyk tatarski — стейк з яловичого фаршу, зверху кладеться яйце.
Gulasz — тушковане м’ясо з цибулею і спеціями.
Kotlet schabowy — свинна відбивна.
Risotto — блюдо італійське, але дуже популярне в Польщі. Блюдо на основі рису, тертого сиру та вершків. Комбінують з різними морепродуктами, птицею, овочами і грибами.
Szpekucha — традиційне пасхальне блюдо. Невеликі пельмені зі смаженою цибулею та шкварками.
    Kaczka Z jabłkami — запечена качка з яблуками.
Salceson — свинячі потрухи (легені, печінка, серце, нирки) варять, дрібно рубають, солять, приправляють часником, перцем та іншими спеціями. Цю масу кладуть в товсті свинячі кишки або шлунок і знову варять або підпікають в печі. Їдять холодним.
Gołąbki — голубці з капустяного листя.
Placki kartoflane (ziemniaczane) — Драннік.
Kotlet mielony — котлети.
    Kluski — загальна назва для варених страв з тіста з начинкою або без. Це:
pyzy — як пельмені, тільки в тісто додається картопляне пюре;
pierogi — вареники.
Hałuski — картопляно-борошняні галушки.
Mizeria — салат зі свіжих огірків із зеленню, заправлений сметаною.
Polędwica — копчена філейна вирізка зі свинини або яловичини.
Kaszanka — кров’яна ковбаса.

З м’ясними блюдами подають каші з різних круп (найчастіше — гречану), макарони, картоплю.

Огірковий суп

Огірковий суп

Сири:

Ser Korycinski — сіжучний сир з коров’ячого молока, також називають просто домашній сир. харакетний для Східної Польщі.
Oscypek — твердий копчений овечий сир, є стравою місцевої кухні Татр.
Bundz — овечий сир, бринза.
Golka — копчений сир з коров’ячого молока. Технологія приготування така ж, як і для oscypek.
Redykołka — виготовляється із залишків бринзи після приготування oscypek. Часто у формі звірів, птахів і сердечок.

Бігос з помідорами та зеленню

Бігос з помідорами та зеленню

Десерти:

 Sernik — солодкий сирний пиріг. Є кілька видів:
Sernik pieczony — запіканка. Зазвичай двошарова, нижній шар — борошняний корж, верхній — сирна маса.
Sernik na zimno — сир перемішують із сметаною, цукром, желатином, лимонною цедрою і заморожують при температурі 3-5 градусів.
Sernik bez sera — для такого десерту готують спеціальний сир — в молоці варять сметану, змішану з яйцями. В отриману масу додають цукор і масло і виливають у форму. Зверху заливають желе. Застигає все в холодильнику.
Krówki — іриски.
Рисова запіканка — солодкий рис з яблуками і корицею.
Faworki — Хрустик в цукровій пудрі.
Racuchy — оладки з фруктами.
Naleśnik — млинці з різною начинкою.
Kutia — польська кутя, готують з пшеничного зерна з маком, родзинками, горіхами, медом. Іноді з молоком або сметаною.
Kisiel — фруктовий кисіль.
Sękacz — жирне бісквітне тісто, запечене на рожні на відкритому вогні. Десерт характерний також для німецької, французької, литовської, швейцарської, шведської кухонь.

Oscypek

Oscypek

Випічка:

Mazurek — солодкі пироги з варенням, горіхами, фруктами. Печуть на Пасху.
Makowiec — здобний рулет з маком. Також додають родзинки, горіхи, сухофрукти. Різдвяна випічка.
Piernik — тверді медові пряники з імбиром, корицею. Часто покриті шоколадною глазур’ю, родзинками. Іноді з начинкою з повидла або варення.
Chałka — солодкі калачі і плетінки, посипані родзинками.
Baba wielkanocna — Великодня бабка.
Pączek — пончики, пампушки з солодкою начинкою.

 

Напої
Безалкогольні

 Kompot — напій з варених фруктів з цукром.
Susz — компот з варених сухофруктів.
Podpiwek — приготований шляхом бродіння пшеничного солоду і дріжджів, іноді додають зерна кави. Готують його зазвичай в домашніх умовах.

Алкогольні

Miód pitny — мед. Традиційний польський алкогольний напій, що отримується шляхом брожженія медового сиропу, зазвичай з липового меду.
Piwo — також є традиційним напоєм поляків. Кілька марок пива — Tatra, Lech, Lezajsk, Warka, Zywiec, Harnas, Krajan.
Wino miodowe — фруктові вина, в яких цукор частково або повністю замінений медом.
Wódka — теж типовий польський алкогольний напій. До найбільш оригінальним і відомим горілкам можна віднести:
Goldwasser — гданську горілку з травами, пряності і крупицями золота.
Żubrówka — горілка, змішана з травящимся бальзамом, звареним з трав Біловезької пущі.
Krupnik — лікер з медом і спеціями: корицею, гвоздикою, імбиром, ваніллю і мускатним горіхом.
Belvedere.
Wyborowa.

Залиште коментар

return_links(); ?>
3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19