Польські «pierogi» — страва-обманка, часто вводить в оману україньких та російських туристів. Адже чекають-то пироги, а приносять їм вареники! Дійсно, польська страва «пироги» (з наголосом на другий склад) тільки назвою схожа з російською випічкою. Так, ще формальними ознаками: це теж тісто з начинкою. Але по суті pierogi — дуже близька рідня вареників.
Прісне тісто з борошна, води, розтопленого масла і солі (в деяких рецептах в тісто додають яйце) розкочують, вирізують кружки, розкладають на них начинку, защипують краї та відварюють «півмісяці» в підсоленій воді з ложкою оливкової олії. Найголовніше — вибрати начинку!
- Пироги російські
Їхня назва ще сильніше збиває туриста з пантелику, адже вони потрапили до Польщі зовсім не з російської кухні. Вважається, що рецепт разом з назвою поширився по Польщі з Галичини — області, яка ще кілька століть тому називалася «Червона Русь». І, як не забавно, саме цей різновид «Перогов» став найпопулярнішим — важко знайти кафе або ресторан, в меню якого не значилися б Pierogi ruskie. Начиняють їх сумішшю вареної картоплі і сиру, присмаченою різними приправами, а подають з смаженою цибулею та шкварками.
- Пироги з м’ясом
На наш погляд це вже не вареники, а пельмені. Для начинки використовують різні види м’яса: і яловичину, і свинину, і дичину. М’ясо попередньо відварюють або гасять з цибулею та морквою, приправляють сіллю і перцем і подрібнюють в м’ясорубці, часом додаючи хліб або яйце. Втім, можна використовувати вже готовий м’ясний фарш. А подаються м’ясні пироги з різними доповненнями: зі шкварками, смаженою цибулею або просто политі розтопленим маслом.
- Пироги з капустою
На відміну від російських пирогів, які начиняють свіжою капустою, в начинку для польських пирогів йде капуста квашена. Для того щоб перетворити її на наповнювач для вареників, з нею проробляють ще кілька нескладних маніпуляцій: відварюють у підсоленій воді до м’якості, змішують з грибами та цибулею, іноді попередньо обсмажують.
- Пироги з сочевицею
Цей наповнювач виробів з тіста для нас менш звичний, ніж м’ясо, картопля чи капуста. Але в східних регіонах Польщі пироги з сочевицею — дуже поширена страва. Рецепти різні: в одних версіях подрібнену сочевицю змішують з смаженою цибулею, морквою, часником і збитим яйцем, в інших — додають вже знайому нам квашену капусту з грибами. Перед подачею на стіл сочевичні вареники прикрашають гілочками чебрецю.
- Пироги з фруктами та ягодами
Не всі ж є пироги в якості закуски або основного блюда! Вони можуть стати і відмінним десертом. І тут вже видів начинки безліч: вишня, чорниця, полуниця, черешня … Іноді до ягід додають сир, іноді обходяться тільки рослинними інгредієнтами: ягоди посипають коричневим цукром, дають трохи постояти і начиняють вареники. А на стіл їх подають зі збитими вершками, сметаною, йогуртом або з топленим маслом.