За п’ять днів до Марді Гра (Жирного вівторка) у Польщі відзначають Жирний четвер. У цей день починається Жирний тиждень — тиждень гастрономічного «відриву» перед Великим постом.
Жирний четвер — четвер перед Попільною середою, після якої починається Великий піст. Оскільки Жирний четвер тісно переплітається з Великим постом та Великоднем, то він відноситься до свят з «плаваючою датою». У 2013 урочистості припадають на 7 лютого.
Найяскравіші святкування з нагоди Жирного четверга влаштовуються у Варшаві. Свята стартують рано вранці та тривають до пізнього вечора. Головна складова Жирного четверга — застілля, під час яких святкуючі можуть «відірватися» перед Великим постом та вдосталь наїстися всього, від чого доведеться відмовитися аж до Великодня, у тому числі м’ясних страв, різних ласощів та спиртного.
На святковому столі незмінно присутні «пацкі» — пончики розміром з кулак — та «фаворкі«, які в деяких регіонах також відомі як «краст», — французькі пончики з цукровою пудрою. Пончики нерідко наповнюють мармеладом або шипшиною та заливають цукровою глазур’ю. За давнім повір’ям, поїдання пончиків в Жирний четвер приносить удачу.
Традиційними вважаються пончики (pączki) з мармеладної начинкою, але це не ортодоксальна традиція і існує безліч видів ласощів: з горіхами, із заварним кремом, з рожевим варенням, з цукровою глазур’ю, іноді посипані цукатами та ін.
По всій країні з нагоди Жирного четверга проходять у різних містах країни чемпіонати з поїдання пончиків. У минулому році в змаганнях взяли участь близько 40 осіб різного віку — від дітей до пенсіонерів.
Згідно польським традиціям, пончики їдять до вівторка наступного тижня, тому що за ним слідує Попільна середа (Środa Popielcowa) і початок посту. Напередодні Попільної середовища, у вівторок ввечері, у поляків буває кулінарне свято Śledzik, коли треба готувати в достатку та їсти страви з оселедця .
Крім пончиків, символами Жирного четверга є також хмиз (faworki).
І традиційний польський торт «Карпатка» (від назви гір Карпат) із заварного тіста.
Торт являє собою щось незвичайне: справжні гори, з сирно-вершковою начинкою, якою заповнюються всі порожнечі всередині торта за допомогою кулінарного шприца.
З Жирного четверга починаються Залишки — дні, коли проходять бали та вечірки.
Жирний вівторок — свято-карнавал, напередодні Попільної середи, що знаменує початок Великого посту. У франкомовних країнах називається Марді Гра (дослівно «жирний вівторок»); в англомовних — Покаянний день, Млинцевий день, у литовців — Узговеньє, у західних слов’ян — Мясопуст, у східних слов’ян аналог — Масляна.
Дати святкування жирного вівторка
2010 — 16 лютого2011 — 8 березня2012 — 21 лютого 2013 — 12 лютого 2014 — 4 березня 2015 — 17 лютого 2016 — 9 лютого 2017 — 28 лютого 2018 — 13 лютого 2019 — 5 березня 2020 — 25 лютого 2021 — 16 лютого 2022 — 1 березня | 2023 — 21 лютого2024 — 13 лютого2025 — 4 березня 2026 — 17 лютого 2027 — 9 лютого 2028 — 29 лютого 2029 — 13 лютого 2030 — 5 березня 2031 — 25 лютого 2032 — 10 лютого 2033 — 1 березня 2034 — 21 лютого 2035 — 6 лютого 2036 — 26 лютого | 2037 — 17 лютого2038 — 9 березня2039 — 22 лютого 2040 — 14 лютого 2041 — 5 березня 2042 — 18 лютого 2043 — 10 лютого 2044 — 1 березня 2045 — 21 лютого 2046 — 6 лютого 2047 — 26 лютого 2048 — 18 лютого 2049 — 2 березня 2050 — 22 лютого |
Примітка: для визначення дати жирного четверга необхідно від дати жирного вівторка відняти 6 днів